Preskočiť na hlavný obsah

Jarný zelený šalát - alias všehochuť zdravia

Jar láka mnohými lákadlami .-). V tej gastronomickej jari u nás doma dominujú zelené šaláty z vlastnej záhradky.

Základ je vždy rovnaký - šalátovú zmes mierne pokvapkám olejom, používam slnečnicový, alebo iný rastlinný. Posolím, pokorením a šup na tanier. Tento variant mi príde ako najjednoduchší a najchutnejší, ale kľudne sa riaďte vlastnými chuťami. Môj otec napríklad preferuje klasický šalát v sladko-kyslom náleve :-).

Čo do šalátu - skorá jar

Ako úplne prvé šalátové prísady na sezónnom tanieri mávame na našej farmičke fialkové kvety. Či už z fialky voňavej, alebo trojfarebnej. Okrem čerstvých vitamínov obohatí naše jedlá o naozaj príjemnú vôňu lákavého sústa :-). Nuž a oči si tiež prídu na svoje.

Tento rok sme vyskúšali pridať do šalátu aj hviezdicu prostrednú. Väčšina ľudí ju vníma ako nepríjemnú burinu v záhrade. Ja sa jej naopak teším - hlavne na jar. Ako jedna z prvých rastlín po dlhej zime vytvára bohaté a husté trsy šťavnatej a krehkej vňate. Má drobné lístky, čo tiež prispieva k tomu, že ju  mimoriadne obľubujú sliepky. Je to vynikajúce jarné zelené krmivo, ktoré sa ľahko a rýchlo zberá. A kľudne si ju môžete dopriať aj vy :-). Ja som ju nadrobno nastrihala do klasického šalátu ... Síce to nie je žiadna výnimočná chuť, ale po zime takéto zelené prídavky v jedálničku padnú celkom fajn :-).

Ako ďalší na rade býva skoro na jar štiav záhradný. Keďže je to nenáročná trvalka, veľmi dobre prezimuje a naozaj patrí počas skorej jari k prvým zeleným listom v mojej záhrade :-). Neskôr, keď už teploty vystúpia a vybieha do kvetu, veľmi rád si na ňom pochutí náš cap, ktorý si doslova vyžiada pamlsok zakaždým, keď som v záhrade :-).

Ďalšou klasikou našej jarnošalátovej misky je špenát. Ten naozaj odporúčam siať veľmi husto - vyplatí sa to. Pri riedkom poraste sú rastliny poľahnuté a každý dážď ich poriadne zašpiní. Najprv zbieram iba jednotlivé lístočky a keď už začínajú rastlinky akoby vybiehať, zbieram kompletne celé rastliny. Keďže je to rýchlorastúca rastlina, aj stonky sú ešte krehké a šťavnaté ...

O čosi neskôr sa už tešíme aj z ostatných šalátových rastlín, ku ktorým patria rôzne šaláty, reďkovka cibuľka a mladučké rastliny cvikly. Špeciálne cviklu sadím hustejšie a postupne pretrhávam, od fázy pravých listov. Do šalátu môžete využiť úplne celé rastlinky aj s mladými korienkami (len ich dobre umyte). Chutia vynikajúco a dodajú šalátu štruktúru a farbu :-). Pretrhávam takmer neustále, keď už sa objavujú prvé buľvičky - hoci malé, sú vynikajúce pečené na plechu (recept pridám neskôr).
Celkom rovnako z mladého porastu trhám do šalátov aj mladučké rastlinky reďkoviek (pozri tu). Pridajú do šalátu príjemnú pikantnú chuť a keď sú už buľvičky ako tak viditeľné, môžete si aj zahryznúť do chutného kúska zeleninky :-).

A keďže v inšpiráciách neexistujú hranice, napíšte mi do komentárov, aké dobroty dávate do skorých jarných šalátov vy?


Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Ako som liahla prvé kuriatka + dobré rady z vlastnej skúsenosti

Poznáte to, niečo veľmi konkrétne vám utkvie v mysli a vy sa chtiac nechtiac - vedome nevedome chcete dopracovať k realizácii. Tak nejak to bolo s liahnutím vlastných kuriatok. Hoci máme na našej minifarmičke liliputky, ktoré každý rok vysedia krásne liliputie kuriatka, chcela som to trochu vo väčšom :-) Takže som si zaobstrala jednoduchú liaheň CLEO. Až neskôr som čítala o nej recenzie, ktoré jej neboli veľmi lichotivé, ale ja nemôžem krivého slova povedať. Očakávania splnila, poslúžila ako mala a naše 21 dňové dobrodružstvo sa skončilo úspechom :-). Násadové vajíčka som pokládla presne podľa návodu do liahe. A podľa návodu som sa o ne vzorne starala :-). Označila som si ich obyčajnou ceruzkou - jedna strana krížik, druhá strana krúžok/bodka. Takto som presne vedela, ako vajíčka otáčať. Otáčala som 2x denne - ráno  a večer, a bol to taký milý rituál, ktorý som si doslova užívala. Otáčanie vajíčok sa robí 2. až 16. deň - 2x denne o 180°.   Niekde som čítala, že na označenie

Začíname s chovom indického bežca - odchov káčatok

Tento rok som sa na našej farmičke dočkala mnohých zmien, ktoré mi urobili veľkú radosť. Jednou z nich je prírastok 13ks indických bežcov :-). Ako prvé sme dostali štyri 7dňové kačičky. Začalo sa naše spoločné spoznávanie. Ak niekedy budete pochybovať, či sú kačky náročné na vodu - tak áno, nepochybne sú ;-). Výmena a dopĺňanie vody je dôležitejšie ako krmivo. Týždňové kačičky sa vám bez problémov nasúkajú aj do 500g plechovky s vodou a do hodiny ju dokážu vyčľapkať. Ale aj s tým krmivom budete mať čo robiť. Malé káčatká prijímajú potravu takmer nonstop! V tom čase, bolo našou prvoradou úlohou zabezpečiť im výbeh, kde množstvo vyčľapkanej vody nebude na škodu. K tomu bezpečná búdka na prenocovanie... Ďalší prírastok predstavovalo 9 káčatok, ktoré sme vyliahli  v liahni. Ten zážitok bol viac ako na nezaplatenie. Až pri indických bežcoch sme počas inkubácie vajíčok pozorovali s deťmi pri presvedcovaní aj samotný pohyb zárodkov. A musím povedať, že bol skutočne intenzívny :-). V moj

Sladký hrach - inšpirácie, rady a recepty

Ako pestujeme hrach Hrášok je naša obľúbená zelenina. Je nenáročná, dobre sa pestuje už skoro na jar. A dokonale ju zvládnu pestovať aj deti. Aby sme mali pekný záhon, hrášok sejeme husto. Toto prenechávam deťom :-). Osvedčilo sa nám výsev do väčšej brázdy, ktorú si pripravím hrablami a na jej dne urobím menšiu brázdu na priamy výsev. Takto pripravená hriadka hrášku sa dobre udržiava a zalieva. Voda steká priamo k semenám a neskor ku koreňom, čo je dôležité, pretože hrach korení veľmi plytko a teda viac trpí suchom. Niekedy sa hrach pestuje pri oporných konštrukciách. Tieto my nevyužívame, tým, že hrach je siaty husto, jednotlivé rastliny sa úponkami navzájom naviažu. Poklesnutie rastlín pozorujeme až pri dozrievaní - kedy sa strúčiky nalievajú a oťažievajú. V tomto období však už hrach postupne zberám - takže poľahnutnie mi až tak nevadí. Nadvihnem celý trs, oberiem spodné strúčiky a neskôr sa oberajú už iba tie, čo narástli vyššie na rastlinách a teda netreba zdvíhať. Jednod